Karneval

Nu har vi gått, verkligen gått mil efter mil, på karneval i tre dagar. Gissa hur fötterna huvudet och hjärnan känns!! En makalös upplevelse på alla sätt, vilka kostymer, färger, ljud, och entusiasm. Precis alla deltar - unga, vackra, fula, gamlingar, tiggare, barn och turister med eller utan kostymer och i en kakafoni av musik från mastodonthögtalare eller steelband på vagnar eller lastbilar. Hundratusentals människor packade på gatorna i hela stan i ett tåg som måste ha varit flera mil långt.

Under hela februari har förberedelserna pågått med uttagningstävlingar och i lördags var vi med på finalen i steelband. Ett tiotal hundramannaband tävlade, om vad vet vi inte, men det var imponerande, om inte musikaliskt så iallafall tekniskt entusiastiskt och volymmässigt. Det var spännande och lite otäckt i mörkret med så mycket folk men alla var vänliga och glada och det var aldrig några problem trots att vi ibland stod inträngda mot husväggar och folk.

Den egentliga karnevalen började natten till måndagen då alla företag, föreningar eller andra grupper tågade runt ett antal gator klädda i säckar eller oömma kläder efter sitt eget steelband eller annan musikgrupp. Varför märktes snart då det var fritt fram att kasta färg eller lera på alla som visade sig ute under natten. Själva skjutsades vi - ett femtiotal glada seglare från vår marina tillsammans med marinans personal - till det lokala rugbylagets träningslokal. De skulle ta hand om oss under vägen och det var nog tur för somliga visade det sig.

Förutom stora badkar med lera och ett stort antal färgburkar utrustades följet med fria rompunch och öl från en medföljande lastbil... Efter att ha blivit klädda i mjölsäckar började lekis och kladdis för karnevalsdeltagare. Vackrare och vackrare blev vi med tiden och promenaden, för mellan kl 4 och 8 (på natten) följde vi dansande (med tiden allt mer stapplande) vårt steelband gata upp och ned i ett snillrikt system för att inte krocka med något av de andra tusen banden.

När solen gick upp blev åskådarna allt fler. De flesta bara skrattade och skakade på huvudet åt synen, antagligen mycket härdade efter alla tidigare års karnevaler. Efteråt plastades vi in i svarta plastsäckar och transporterades tillbaks till marinan för rengöring med slang och skurborstar på kajen...

Sillfrukost smakade bra sen vi sov ett par timmar och återvände till stan för att se på riktiga grupper som tävlade efter olika teman. Många kilometer blev det igen att gå. Efter den natten och dagen sov vi som klubbade.

Tisdagen var finaldagen med slutbedömning av alla lag. Vi åkte in med buss till stan redan tidigt på morgonen. I slutparaden var alla med vilket innebar oavbrutet paraderande under minst 16 timmar - vi klarade 6 med många vattenpauser. Hur deltagarna orkade begriper jag inte! En oförglömlig upplevelse var det garanterat och enligt vad man säger minst lika otroligt och bra som i Rio. Dräkterna var mycket små! eller oändligt stora med fjädrar paljetter och glitter överallt. Musiken vibrerade och hus, bilar och revbenen vibrerade på samma sätt. Tack o lov för öronproppar men bakom ljudbilarna med 20-30 mastodonthögtalare studsade inälvorna i takt med basen.

Säkerheten var prioriterad i årets karneval och det märktes. Det fanns tungt beväpnade poliser och särskilda vakter i varje gathörn och det gav också resultat. Karnevalen var den lugnaste hittills, i varje fall enligt tidningarna och också den renaste. Redan morgonen efter var gatorna otroligt nog rensade från de enorma drivorna av skräp. Det var faktiskt imponerande.

Några karnevalsbilder att imponeras av: 1 2 3 4 5 6 7 8

Nästa sida

Föregående sida

Tillbaka