Avatara i luften

Nu ligger vi på land men det känns som båten gungar hela tiden. Imorgon börjar jobbet! Spolning, rengöring, rubbing målning och allt möjligt - hoppas värmen inte blir för jobbig (32 grader idag och ingen vind!).

Men hon blir jättefin när jobbet med skrapning och målning av ny bottenfärg är gjort

 

Makareofloden / Orinocco-deltat

Under hela planeringen av vårt "friår" har Venezuela och att segla uppför Orinoccofloden bara varit en önsketanke, mest kanske för att det varit för mycket oroligheter i Venezuela och att man bör vara flera båtar och vi inte hittat några att göra resan tillsammans med. Plötsligt, när vi gett upp tanken, fick vi höra att en grupp båtar skulle ge sig av tillsammans dit direkt efter karnevalen. Vi träffade gruppen som bestod av sammanlagt 8 båtar från olika länder. Två familjer med små barn skulle också med. Skulle vi dit så fick vi ta chansen nu.

När beslutet väl var fattat så blev det plötsligt väldigt bråttom att bli klara eftersom vi ännu inte kommit i sjön. Första gruppen båtar skulle redan avsegla samma dag och de övriga två grupperna två resp tre dagar efter.

Tisdag kväll kom vi i sjön igen efter att mycket tjat och spring hos propellermakaren för att få den nedslipade propellern på plats. Onsdag hann vi faktiskt med både att köpa machete, bytesvaror, proviantera och ordna visa på Venezuelas ambassad för att få komma in i landet. Vi hann förstås också att vara med på avskedsfest då det var uppbrott för många och det svenska gänget skulle skingras åt olika håll. Många kommer vi säkert att stöta ihop med igen, om inte förr så inför återresan över atlanten igen.

Torsdag morgon ordnade vi det sista – fylla vatten och diesel och skaffa Venezuelas gästflagga som vi glömt. Vi hade radiokontakt under dagen med vår grupp som bestod av en engelsk och två amerikanska båtar men träffades först i Columbus bay på Trinidads sydspets. Vägen dit gick genom ett jättestort oljefält med en oändlig rad oljeplattformar av olika form och storlek – allt från mjölkpallsliknande konstruktioner till riktigt stora rymdplattformar. Det var riktigt läskigt att passera då ett massivt regnväder tidvis dolde plattformarna helt och då det otäckt gulgröna vattnet delvis var täckt med oljespill.

Vi ankrade i viken omgivna av en mängd små och stora fiskebåtar. Sent på kvällen bordades vi av en båt med tre mörka pistolbeväpnade killar. Det kändes nervöst även sedan de berättat att de tillhörde kustbevakningen som patrullerade kusten i jakt på smugglare. Vi hade order att lämna landet inom 24 timmar och den tidsgränsen hade vi passerat. Efter att ha kollat igenom båtarna var det ok och de frågade istället om vi hade något att anmärka på.

Nästa sida

Föregående sida

Tillbaks