ARC- Start nr 2

Omstart gjorde vi i lika fint väder som första gången denna gång bara med ett par båtar i sällskap men med betydligt mycket bättre väderprognos. Hela första dagen blev det spinnaker eller motorgång i lätt nordlig vind. Vi provade igen att slänga ut fiskelinan och efter ett par minuter hade vi ytterligare en Dorado/Mahi Mahi/guldmakrill eller vad den nu heter på minst det dubbla dvs 4-5 kg.

Det fungerade bra med fångstkrok men den här var betydligt värre att få kål på, men jättefina fileer blev det.

Eftersom vi nu sjöstuvat och förberett ordentligt och då vår tredje besättningsman
Mr Artur Nobody styrde båten åt oss så fanns inte mycket att göra annat än att börja koppla av.
Horisonten var nu tom och skulle vara så i nästan tre veckor. Det kändes egendomligt och spännande men inte på något sätt oroligt.

Fortfarande hade inte värmen infunnit sig utan jeans och tröja var ganska skönt. Solbrännan får vänta.Vi hade inte gjort något vaktschema utan hade bestämt oss för att prova oss fram till en acceptabel uppdelning av nattpassen. Första natten betydde det att jag somnade snabbt och när det ljusnade vaknade jag av att Sverker sov gott i sittbrunnen… Nästa dag gjorde vi tvärtom men efter att plötsligt att ha träffat på en liten bogserbåt på samma kurs och bara några hundra meters avstånd i kvällsmörkret så blev vi försiktigare och började använda vår fjärde besättningsman/kvinna – radarn Rudolf – som var 10 min kollade läget runt om och om hon såg något pep hon förskräckt tills vi vaknade. Sen kunde vi sova gott båda två och bara gå upp och kolla läget och stjärnhimlen då och då.

Dagarna började få en viss rytm och avbrotten för radiokontakten med vår net-kontroller blev
viktiga inslag i den dagliga rutinen. Klockan tre (UTC) rapporterade alla båtar sin position och vi fick lite koll på var vi befann oss i förhållande till alla andra. En del hade blåst iväg till Afrikas kust i stormen medan andra valt en kurs rakt mot Kap Verde och ytterligare andra så snabbt som möjligt tagit rakt västlig kurs mot St Lucia. Alla i jakt på passadvinden – en lagom stadig ostlig vind och ström rakt mot målet.

Nästa sida

Föregående sida

Tillbaka