Åter till Trinidad (2003-03-28--05-02)

Egentligen hade vi ju bestämt oss för att vi var färdiga med Trinidad och tänkte oss antingen snabbt ta vägen över Venezuelas öar och upp mot Cubas sydspets, eller via Tobago upp mot St Martin och .... Nu blev vi ju istället tvungna att mellanlanda, som vi trodde några dagar, för att kolla segeldrevet som börjat ge nya symptom på förslitning! Propellern slirade och gav bara full fart eller ingen alls vilket var ganska problematiskt i stark ström, smala kanaler, okänt grunt vatten och i sällskap med andra båtar...

På land igen

Vi fick snabbt kontakt med en Yanmaragent som lovade hjälpa oss och senast om en vecka skulle vi vara iväg. Vi hade dock inte räknat med Trinitiden som visade sig vara ca 5 gånger normaltid efter många seglares beräkning och erfarenhet. Med andra ord var vi fortfarande kvar efter mer än en månad och en oöndlig massa turer och väntan på det ena efter det andra och mest efter besked om vad som skulle hända härnäst. Delar är nu reparerade eller utbytta,ett antal olika propellrar har blivit testade och vi har åkt jojo i travelliften (snart rekord i lyft i och ur vattnet på kortast möjliga tid...). Papegojorna har t o m lärt sig härma tjutet från kranens motor! Men alldeles snart ska det vara klart har vi hela tiden fått löfte om (samma löfte som första veckan???).

Chaguramas är egentligen bara en jättestort varv uppdelad i ett antal marinor. Vi ligger på Power Boats. Trots att området egentligen ingår i en av Trinidads nationalparker är omgivningen ganska förskräcklig, i varje fall ur semesterperspektiv och särskilt nu efter alla bränder. Ändå finns här allt från resturanger, matbutiker, internetcafe, tvätt och framför allt alla sorters båtreparationsverkstäder. Här finns också alla välbeställda Trinidianders egna semesterbåtar som är snabba piroger med enorma motorer eller lyxiga trollingfiskebåtar. Varje helg sjösätter man sina båtar med hjälp av små traktorer och drar sen ut till öarna runt ikring. Eftersom detta är orkansäkert område lägger också många seglare upp sina båtar här över sommaren och passar då på att göra alla reparationer mm. Många verkar också som de fastnat här för gott och ligger permanent på land eller för ankar utanför. Umgänget bland långliggarna verkar vara intensivt och amerikanskt med bridge, domino och barbecue.

Själva har vi iallafall försökt utnyttja väntetiden så gott det går genom att dels putsa båten igen efter flodfärden, dels laga och fixa jollen och en mängd andra småjobb. Vi har också sett en hel del av huvudstaden Port of Spain. I stan med omgivningar bor ca 600 000 invånare och klassklyftorna är enorma. Det finns lyxiga väl inhängnade bostadsområden med enorma villor granne till slumområden med plåt och träskjul. Affärsgatorna är en blandning mellan Amerikanska lyxbutiker och ruffiga gatustånd. Kriminaliteten är enormt hög med 90 mord hittils i år, kidnappningar och många rån, men har så vitt vi märkt eller hört inte drabbat några turister.

Frukt och grönsaks marknad i Port of Spain.

Nästa sida

Föregående sida

Tillbaks